marți, 8 decembrie 2015

English Word of the Day

    
    hindsight - recognitition of the nature or requirements of a situation, event, .. after its occurence; perception of the signigicance and nature of events after they have occured.

luni, 8 iunie 2015

Hota incorporabila

Daca tot trebuie sa ne cumpărăm în curând și o hotă incorporabilă, am zis să fac un rezumat la ce articole am mai citit, la ce caracteristici trebuie să ne uităm și care sunt mai importante.
  • Debit de aer absorbit (m3/h) - "ar trebui să fie minim de 10 ori volumul bucătăriei, pentru ca într-o oră de gătit să se asigure minimum 10 schimburi de aer. O capacitate mai mare înseamnă o ventilare mai bună a bucătăriei." În cazul meu să fie mai mare de 330.
  • Număr viteze - "O hotă mai mare, dar utilizată la jumătate este mai silențioasă și va avea o durată de viață mai lungă." Recomandabil ar fi un număr mai mare de viteze care să asigure necesarul de la un anumit moment dat.
  • Nivel de zgomot (dB) - este un factor important, deoarece sunt hote care chiar și de la prima treaptă de viteză devin greu de suportat. Nivelul de decibeli se încadrează între 33 și 72 și un bun compromis ar fi în jur de 50.
  • Număr motoare - preferabil ar fi un singur motor. Mai multe motoare reprezintă și mai mult zgomot și sunt și mai puțin fiabile în timp.
  • Filtre - de preferabil ar fi să fie metalic, deoarece sunt lavabile. Cele sintetice trebuie înlocuite la 1-3luni, ceea ce presupune costuri adiționale.

miercuri, 29 aprilie 2015

Cuptor electric incorporabil

În curând ne vom muta și noi la căsuță noastră, așa că printre altele ne trebuie și încorporabile pentru bucătărie și anume: cuptor, plită și mașină de spălat vase.

Voi începe cu alegerea cuptorului. Deocamdată am hotărât că vrem cuptor electric, care să aibă încălzire inferioră și superioară, deoarece am înțeles că astfel se coace mai bine mâncarea.

Dacă tot am primit azi newsletter-e de la altex si flanco că au Spring Black Friday, am început să mă uit la ofertele lor în special la cuptoare și plite. Am văzut oferte destul de bune la cuptoare începând cu 700lei și la plite începând cu 400lei, dar am început să mă uit la mai multe modele și în special mă bazez pe unealta de comparație a produselor, pentru a vedea asemănările și diferențele dintre ele.

Până acum, din ce am văzut trebuie să fie multifuncțional, să aibă indicele energetic de cel puțin clasă A, să aibă cel puțin 65litri capacitate, să aibă grill, ventilator, sistem de autocurățare, încălzire inferioră, încălzire superioră. Mai departe, mai vedem. Sunt care au și timer, iluminare interioară, încălzire rapidă, funcție de decongelare, blocare access copii, convecție aer fierbinte, grill cu convecție aer, grill cu suprafață mare, grill cu suprafață mică, treaptă pentru pizza și alte funcții speciale. Însă nu toate modelele au toate aceste funcții și să mai aibă și un preț convenabil. Așa că trebuie văzut care sunt mai importante și la care se poate face compromis.
  • Sistemul de autocurățare am înțeles că face viața mai ușoară, așa că am zis că ar trebui să aibă. 
  • Ventilatorul am înteles că nu ar fi așa vital, dar că e un avantaj în a îl avea. 
  • Un alt parametru care am înțeles că e util sunt suporturile telescopice pentru tăvi - rotițe care sunt de mare ajutor la verificarea mâncării, sau la adăgarea de alte ingrediente. 
  • Legat de controlul cuptorului, am înțeles că ar fi mai util controlul mecanic, efectic prin butoane, decât printr-un control electronic, deoarece acesta din urmă se poate defecta mai ușor.
Într-un final, după ce am comparat cred că mai toate cuptoarele electrice de până în 1600lei, am dat peste cel care are mai toți parametrii necesari: Bosch HBN532E5. Față de caracteristicile care le-am menționat ca fiind necesare și cele explicate cu bulină mai sus, mai are clasa de eficiență energetică A-20%, care am înțeles că ar fi aproximativ echivalent cu clasa A+, are 67litri capacitate cuptor și mai are în plus și: încălzire rapidă, funcție de decongelare, blocare access copii, grătar combi, treaptă pizza și gătire 3D. Sună destul de bine și la momentul actual se poate găsi la prețul de 1445RON, care pentru mine e un bun compromis.

Pentru mai multe informații, puteți găsi aici un link util cu diverse păreri pentru achiziția de cuptoare și plite încorporabile.

UPDATE: Până la urmă am mers pe varianta Beko OIM39701X de la Altex, cuptor pe care l-am cumpărat la prețul de 1300lei și care avea cam aceleași caracteristici ca cel de la Bosch. (Link produs)

sâmbătă, 25 aprilie 2015

Ce am visat aseara?

Întotdeauna am avut o relație specială cu visele, ca să îi zic așa, și cred că pot avea o putere destul de mare uneori.

Sunt vise care sunt atât de intense, încât ne trezesc din somn, iar treji fiind, ne aducem aminte foarte bine în ce a constrat visul. Diverse articole susțin faptul că înainte de mari tragedii mondiale, mai multe persoane au avut astfel de vise intense, relaționate cu tragedia ce urma să vină. Însă acest tip de vise, capătă sens într-un context care poate fi aflat doar ulterior. Dar nu voi intra prea mult în această tematică, deoarece nu sunt expertă în așa ceva. Pentru mai multe detalii, "you can google it".

După cum susțineam într-un articol mai vechi, cred că visele mai sunt relaționate și cu sentimentul de deja-vu, dar despre asta vă las să citiți acolo. 

Tot datorită unui vis, știu că poate suna ciudat, dar am ajuns să mă cuplez cu prima mea iubire și des mi se întâmplă ca atunci când visez pe cineva, câteva zile după să am un sentiment ciudat față de acea persoană. 

Totuși să revin la ce m-a determinat să scriu acest articol. Acum jumătate de an m-am căsătorit, iar în urma evenimentului am început să port pe degetul inelar de la mâna dreaptă atât verigheta, cât și inelul de logodnă. Le-am purtat pe mâna dreaptă, deoarece amândouă inelele erau destul de mari pentru mâna stângă. Destul de recent, am reușit într-un final să ajung pe la bijutier și să îmi micșorez inelul de logodnă, așa că de aproximativ o lună am început să port ambele inele pe mâna stângă și chiar îmi vin bine; acum chiar trebuie să mă chinui un pic să le scot de pe deget. 

Totul bine și frumos și cred că deja v-am plictisit cu acest "intro". Ca să trec la subiect, în una din nopțile trecute, mă trezesc din somn (nu mai rețin ce am visat), dar cert e că nu mai aveam verigheta pe deget, iar inelul de logodnă care era pe mâna stângă, era poziționat în dreptul montului pe degetul inelar de la cealaltă mână. Cum m-am trezit așa brusc din somn, am scăpat inelul de logodnă prin pat, dar care l-am găsit imediat. Apoi, bâjbâind prin întuneric, am încercat să găsesc și verigheta, dar nu am reușit așa că mi-am zis că o voi căuta dimineață pe lumină. Și dimineață am găsit-o, dar acum stau și mă gândesc: ce am putut visa, de m-a făcut să îmi scot inele de pe mâna stângă (care nu se scoteau așa ușor) și să încerc să le pun pe mâna dreaptă?

vineri, 24 aprilie 2015

Clean code

După îndelungi și nenumărate amânări, am reușit într-un final să mă apuc și eu de cartea "Clean Code" scrisă de Robert C. Martin. Tot am dat de diverse idei și glume care mi se par foarte bune și am zis să le sintetizez aici. Nu va fi un conspect al cărții, ci doar câteva citate care m-au atras.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/minute"

"(Managers) may defend the schedule and requirements with passion; but that’s their job. It’s the programmer's job to defend the code with equal passion. (...) It is unprofessional for programmers to bend to the will of managers who don’t understand the risks of making messes."

"A programmer who writes clean code is an artist"


... Va urma ...



joi, 23 aprilie 2015

English word of the day

boon
buːn/
noun
  1. 1.
    a thing that is helpful or beneficial.
    "the route will be a boon to many travellers"
    synonyms:blessinggodsendbonus, good thing, benefithelpaidadvantage,gainassetprivilegeluxuryMore
  2. 2.
    archaic
    a favour or request

vineri, 2 ianuarie 2015

Concediu Capitale Europene 2015

Am început mai întâi prin a mă gândi la posibile locații pentru concediul pe 2015, apoi am început să analizez mai bine opțiunile. Așa că am ajuns la doi candidați: un circuit prin câteva capitale europene prin primăvară-început de vară și un sejur la mare pe o insulă greceasca la vară (una din Thassos, Corfu, Lefkada - to be decided).

În același timp m-am uitat să văd când pică zilele libere legale din 2015 și care dintre ele sunt în timpul săptămânii. Din păcate, Adormirea Maicii Domnului, de pe 15 august, va fi într-o sâmbătă, deci în concediul de vară nu pot profita de nicio zi liberă legală. În schimb, 1mai și 1iunie vor fi în timpul săptămânii, într-o vineri, respectiv luni. De 1Mai nu cred că o să fac cine știe ce drumeții, mai fiind luna nunților la mine: trei nunți, dintre care la una vom fi nași, dar după ce scăpăm de acestea, (dacă mai reușim să mai rămânem și cu bani), sper să profităm de 1iunie.

Așa că, după analizarea mai multor opțiuni, am făcut următorul plan: Budapesta-Bratislava-Viena-Praga de pe 30Mai - 14Iunie. Astfel, trebuie să ne luăm 9 zile de concediu, una fiind liberă de la stat, dar ne putem bucura de un total de 16 zile de concediu să îi zicem așa.

  • Itinerariu propus ~2800km:

* 30Mai, 6am: plecare din Iași spre Budapesta. 826km, prin partea de nord a țării, Vatra Dornei - Bistrița - Satu Mare; timp estimat: 11ore. Pe la 7pm sperăm să ajungem în Budapesta și să ne cazăm pe undeva.
* 31Mai-1Iunie: vizitat Budapesta.
* 2Iunie, 8am: plecare din Budapesta spre Bratislava: 200km, timp estimat: 2.5ore. Pe la 11am sperăm să ajungem în Bratislava să ne plimbăm un pic prin oraş până pe la 6-7pm, iar apoi să ne îndreptăm spre  Viena: 80km, timp estimat: o oră.
* 3-5Iunie: vizitat Viena
* 6Iunie, 8am: plecare din Viena spre Praga: 330km, timp estimat: 4ore. Pe la 1pm sperăm să ajungem și să mai avem jumătate de zi de vizitat.
* 7-9Iunie: vizitat Praga.
* 10Iunie, 8am: plecare din Praga spre Budapesta: 525km, timp estimat: 5.5ore. Pe la 2pm sperăm să ajungem înapoi în Budapesta și să mai avem o parte din zi de vizitat.
* 11Iunie: vizitat Budapesta.
* 12Iunie, 7am: plecare din Budapesta spre țară. Să ne oprim undeva pe drum, prin țară să ne cazăm, iar pe 13Iunie să ne rezumăm drumul spre casă. Iar duminică, pe 14 iunie să ne odihnim.

  • Obiective turistice (in progress)

Budapesta:
Pesta: vizita Palatul Parlamentului, sculpturi Shoes on the Danube, Podul cu Lanturi, Basilica Sf. Stefan, str. comerciala Vaci Utca, Marea Sinagoga, Temple Emanuel
Buda: Muntele Gellert, Citadella -> panorama oraşului, Castelul Buda
Diverse: Dealul Cetăţii, Piaţa Sfintei Treime: Bastionul Percarilor, Biserica Mattyas, Castelul Regal, Bulevardul Andrassy, Piaţa Eroilor, Podul Elisabeta, Podul Libertății, Peștera Gellert, Statuia Gellert, Pod Margareta, Insula Margareta, Monumentul Libertății, Monumentul Mileniului,
Colțul Dunării: Szentendre, Visegrad, Esztergom.
Util: city pass ce include două plimbări pe Dunare: una pe zi și una pe noapte, liber pe autobuzele turistice și diverse alte reduceri
Recomandare restaurant: All you can eat - Rakoczi Grillhay - bulevardul Rakoczi

Bratislava:
Biserica Încoronării Mariei Tereza, centrul istoric

Viena:
Palatul Schonbrunn, Lichtenstein, Sediul ONU, Roata mare din Prater, Turnul Dunării, Statuia Redetzky, Biserica St. Karl, Catedrala Sf. Stefan, Ringul vienez: Opera de Stat, MAK, Muzeul de Arte Frumoase, Muzeul Național de Istorie, Palatul Hofburg, Parlamentul, Primăria, Burgtheater, Piața Maria Tereza.

Praga:
Muzeul Național, Opera, Teatrul Național, Castelul Praga, Catedrala Sf. Vit, Podul Carol, Golden Lane, Piata Primariei, Ceasul astronomic, Cartierul Evreiesc. Gradina zoologică, Mânăstirea Loreta, Cartierul Mala Strana, Croazieră pe Vltava.
De folosit: Prague Card city-pass

Todo list: cazare și stabilire obiective de vizitat.
Sugestii?!



________________________________________________________________________________
Linkuri utile: Cum sa vizitezi Budapesta aproape gratis5 motive sa iubesti BudapestaWeek-end in BudapestaCircuit Praga Viena Budapesta