Acum că mi-am făcut curaj să termin articolul, pot să vă împărtășesc „Jurnalul de bord” al excursiei, câteva impresii și poze :D
Am plecat duminică la prânz din București si am ajuns pe insulă luni pe la 10 și ceva dimineața. De cazat ne-am cazat cam peste o oră, după ce am ajuns în stațiunea noastră, Tsilivi. Imediat ce ne-am despachetat o parte din lucruri, am și fugit pe plajă. După ce ne-am găsit un loc bun de pus rogojina și prosoapele, ne-am dus să testăm și noi apa: un pic cam rece, dar suportabilă; iar apoi am stat un piculeț la soare, dar suficient cât să ne prindă un pic bronzul. Seara am fost la o tavernă locala, Wine&Roses unde am rămas profund impresionați de staff. Mâncarea a fost super, toți chelnerii au trecut pe rând pe la noi să ne întrebe dacă mâncarea sau dacă totul e ok, iar la final am primit și cocktailuri din partea casei.
In drum spre Zante |
Următoarea zi am petrecut-o prin stațiune, un pic și la plajă și în mare, iar apoi căutând oferte pentru excursiile opționale. Până la urmă am colaborat cu agenția myTours si am luat pentru joi - excursie cu autobuzul în jurul insulei (18euro), pentru vineri - excursie pe insula învecinată Kefalonia (38euro) și pentru sâmbătă - croazieră în jurul insulei (22euro).
Joi - Turul insulei cu autocarul
Biserica Sf. Dionysos |
O dată ce am pornit la drum, prima oprire din tur a fost pe Dealul Bohali, de unde se poate vedea panorama oraşului Zante si asupra portului. Tot aici s-a putut vizita şi o biserică cu o icoană făcătoare de minuni.
Priveliste de pe Dealul Bohali |
Următoare oprire a fost la Callinico Winery, înființată în 1918. Cu o producție de 300 sticle de vin/oră, aici se fac 13 feluri de vin, iar una din cele mai cunoscute e Verdea. Tot aici la finalul turului cramei, am degustat si cumpărat mai multe feluri de vin. (yey)
Apoi am ajuns și la locația mult așteptată, Navagio Beach :X putând-o vedea de sus. Vederea e superbă, iar culoarea apei ireală. Abia aștept să mai merg o dată ;))
Golful Navagio |
După aceasta am ajuns la portul Sf. Nikolas, unde am avut o pauză mai lungă pentru înot și pentru a mânca. Aici am avut ocazia să văd o mică caracatiță ce se plimba pe fundul apei aproape de mal de la o pietricică la alta și am mai văzut și atins și o stea de mare roșie (interesant :D). Tot de aici se putea merge într-un mic tur cu barca la Blue Caves, tur în care nu am fost, dar cred că se merită. Noi am zis că nu mai mergem pentru că am luat și o croazieră în jurul insulei și ne-am gândit că vom vedea atunci și peșterile. Avantajul la mini-turul special pentru Blue Caves e că se merge cu o barcă cu fund de sticlă și se poate vedea sub apă și, fiind o barca mai mică, se intră și prin peșteri, iar din ce am înțeles de la o prietenă este o experiență drăguță.
O altă oprire în cadrul excursiei în jurul insulei a fost la niște buticuri cu ulei de măsline și multe alte chestii de artizanat de vânzare unde am degustat uleiul pe pâine. ;)) Și tot printre opriri, se numără și cea la cel mai vechi măslin de pe insulă, despre care se spune că ar avea peste 2000 de ani.
Some Facts:
- Zakynthos face parte din Insulele Ionice la fel ca și Kefalonia și Corfu.
- Cel mai înalt munte de pe Insula Zakynthos este Mt Vrahionas cu o altitudine de 756m.
- Pe insulă sunt în jur de 1,8 milioane de măslini.
- Insula a fost puternic afectată în 1953 de un cutremur unde majoritatea clădirilor au fost distruse.
- Zakynthos și Rhodes sunt cele mai însorite grecești.
- Vulturul cu două capete, care este întâlnit des pe insulă este un simbol al credinței ortodoxe.
Vineri - Kefalonia
Kefalonia |
Prima oprire a fost la Biserica Sf. Gherasim, unde am dat și peste măicuțe din România și unde am putut vedea moaștele sfântului, iar apoi am vizitat Peștera Drogarati (al doilea obiectiv turistic ca importanță din Kefalonia, din punctul meu de vedere).
Lacul Melissani, Kefalonia |
Lacul Melissani |
Un alt obiectiv de interes este Myrthos Beach, o plajă frumoasă ce am văzut-o de sus și care e faimoasă datorită unui film ce s-a filmat aici.
Turul l-am încheiat în capitala insulei, Argostoli, unde am și mâncat.
Sâmbătă - Croazieră în jurul insulei
Din păcate de această croazieră nu ne-am putut bucura la maxim, pentru că vremea nu prea a ținut cu noi, a fost înnorat, a bătut vânturi și au fost valuri, iar spre final a și picurat un pic. Asta nu ne-a împiedicat să avem și câteva pauze de înot, dar cea mai importantă pauză de înot pe care abia o așteptam, cea de la Navagio Beach, nu s-a putut concretiza din cauza valurilor din golf.Blue Caves |
După cum ne mai zicea cineva, o altă opțiune este de luat excursii mai mici și punctuale, gen cea pentru Blue Caves sau cea pentru broaștele țestoase. Cu croaziera se face înconjurul insulei, dar cam un sfert sau 30% e interesant. În rest sunt cam aceleași chestii.
Oricum, priveliștea este nemaipomenită, de culoarea apei aproape de mal nu mă mai săturam, un albastru așa frumos de zici că e desenat.
Shipwreck Navagio |
Wine&Roses, Tsilivi |
A doua zi, la ora 7 am servit micul dejun, iar după ce ne-am „împachetat” bagajele înapoi în autocar, ne-am pornit încet către Meteore. Prima oprire a fost la Atelierul de icoane, unde un ghid român ne-a prezentat mai multe icoane, cum se numesc, ce reprezintă și pentru ce sunt bune, iar apoi ne-a prezentat și câteva tipuri de icoane, în funcție de cum sunt făcute.
Apoi, am început ascensiunea către Meteore, fiind impresionați de peisajul nemaipomenit. Ne-am oprit și am vizitat Mânăstirea Sfântului Ștefan, unde accesul se face printr-un pod. Aceasta este una din cele 6 mânăstiri care în prezent sunt încă funcționale, din totalul de 24 de mânăstiri care au existat până la momentul actual în cadrul Meteorelor. Este un loc deosebit de frumos și interesant și mi-aș dori să mai revin, dar să am posibilitatea să stau măcar câteva zile în zonă pentru a vizita toate mânăstirile care mai sunt deschise și a mă bucura mai mult de priveliștea de acolo.
După ce am plecat de la Meteore, ne-am îndreptat către Thessaloniki, unde s-au făcut două opriri, una la Biserica Sfântului Dumitru, izvorâtorul de mir și una la Turnul alb, marca semnificativă a orașului, iar apoi ne-am continuat drumul spre casă.
Cam asta a fost vacanța mea, a fost frumoasă și plină de locuri nmaipomenite, dar parcă totuși cam scurtă. Sper să mai revin în Zakynthos, dar voi reveni cu siguranță în Grecia, deoarece sunt multe alte locuri care cred că merită văzute în această țară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu