joi, 16 iunie 2011

Ce isi face omul cu mana lui se cheama lucru manual

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Sange ce a fost pe 14 iunie, in perioada imediat urmatoare, pana astazi inclusiv, a avut loc o campanie de donare de sange la Centrul de Transfuzii Iasi si am zis sa ma duc si eu. Desi statul iti garanteaza zi libera de la serviciu pentru astfel de cauze, eu am zis ca deja mi-am luat destul de multe libere (pentru examenele din sesiune) si ma duc repede dimineta, donez si apoi ma duc la firma.
Doar ca socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ si cum aseara nu am reusit sa dorm prea bine, iar dimineta nu am mancat asa mult, dupa ce am donat, m-am simtit foarte slabita si tare imi era frica sa nu lesin daca ma ridic. Asa ca dupa ce am terminat de donat, am mai stat vreo ora si ceva-aproape doua- intinsa.
Dupa ce m-am inzdravenit eu asa cat de cat, cand sa ma pregatesc sa plec, in timp ce stateam la rand pentru tichetele de masa, vad un tip care, desi aparent se simtea bine, a cazut din senin din picioare: a lesinat si tare a mai cazut urat: ca un bolovan :( Asta a adus un nou raport la psihicul meu deja slabit de frica de lesin asa ca a trebuit sa apelez la ajutoare: asa ca am sunat o colega de camera (de la camin) sa ma conduca pana acasa, de frica sa nu cad si eu asa pe strada (avand in vedere ca deja era ora 1 si afara era foarte cald).
Si uite asa a decurs patania mea de astazi cu donatul de sange, care, din propria-mi vina, nu a decurs prea bine :( Mentionez totusi ca am mai donat o data in Iasi si a fost ok: nu am avut nimic. Totusi, ar fi o idee de acum cand mai vreau sa donez sa ma duc primavara sau toamna cand e mai frigut afara.
Va recomand sa mergeti la donat sange pentru ca noi (persoanele sanatoase) putem 'fabrica' la loc sangele, in schimb cei ce au nevoie de transfuzii, ce fac? Stau si asteapta pana ajung, in cel mai rau caz, la deces. NOI putem evita asta si ii putem ajuta.

Asa ca, daca vreti sa donati sange, cateva sfaturi:
  • dormiti cat mai mult cu o seara inainte (e foarte important sa va odihniti)
  • mancati bine dimineata (fara cafea&co si fara grasimi): recomandate sunt alimentele bogate in fier: ficat de pui, carne de vita, galbenus de ou, spanac, caise uscate, mazare, paine de secara
  • beti multe lichide
Tu ce faci pentru o lume mai buna?

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu